Altijd al een hottub gewild? 3 belangrijke tips!

Het is koud, maar wens je toch een hottub om op Scandinavische wijze in je tuin te relaxen? Dan houd je het best toch met een aantal zaken rekening. Niet alleen zijn er diverse materialen waaruit deze bubbelbaden gemaakt kunnen worden, ook zijn er toch wel richtlijnen te melden omtrent de locatie van de tub en hoe je alles zo hygiënisch mogelijk houdt.

Houten kuip minder praktisch
Een bubbelbad dat volledig uit hout gemaakt is, is wat betreft onderhoud een pak minder efficiënt dan een hottub uit kunststof. In de houten variant is het noodzakelijk dat er een laagje water in blijft liggen. Indien dat niet het geval is, kan de tub beginnen te lekken. Dat brengt met zich mee dat het aanwezige vocht kan bevriezen tijdens de wintermaanden. Een hottub met een kuip uit kunststof daarentegen kan gemakkelijker schoongemaakt worden en bezit vaker isolerende afscheidingen. De afwerking rondom bestaat meestal uit hout. Zo behoudt de tub enigszins zijn oorspronkelijke look.



Externe kachel voor meer zitruimte
Je kan kiezen uit twee soorten kachels voor jouw bubbelbad: een externe en een interne. Een interne kachel zorgt ervoor dat het water snel opgewarmd is, maar het heeft ook als nadeel dat er minder zitruimte aanwezig is. Een externe kachel warmt het water iets trager op, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat er meer ruimte is in de tub zelf. Er zijn hiernaast ook diverse manieren om het water op temperatuur te brengen: met behulp van gas, elektriciteit of een houten kachel. Elektriciteit en gas zijn de duurdere opties, de houtkachel verhoudt zich eerder als sfeervol en energiezuinig. Hou er rekening mee dat het eventjes duurt vooraleer de hottub opgewarmd is.



Op een beschutte plek plaatsen (maar niet onder een boom)
Waar plaats je de hottub nu het best? Het loont de moeite om het bubbelbad op een beschutte plaats te zetten waar voldoende privacy aanwezig is. Bij gebrek aan een afdak, kan je er natuurlijk zelf eentje maken, behalve wanneer je liever het uitzicht op de sterren verkiest. Vermijd een hottub onder een boom, want het is best mogelijk dat je kuip besmeurd raakt met vogelpoep. Een tip voor wie dikwijls eens een andere locatie voor de hottub opzoekt.



Regelmatig verversen is nodig
Het is aangewezen om het bubbelbad frequent te verversen, zeker wanneer je er frequent gebruik van maakt. Om de paar dagen is het aangewezen om de hottub een schoonmaakbeurt te geven. Indien je toch verkiest om het water gedurende langere periode te gebruiken, doe je dat best met behulp van chloortabletten en een pomp of filter.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat